26 Temmuz 2007 Perşembe

ANA HATLARIYLA YAVRU KEDİ BAKIMI


Kediler, çoğunlukla hayatımıza tesadüf eseri girerler. Sokakta yürürken bacaklarınıza sürtünüp sizden yardım isteyen bir yavru kediye rastlarsınız, annesini kaybettiği için ciğerleri dışarı fırlayana kadar bağırarak ağlayan kedi sesinin peşinden gidersiniz, ilk görüşte aşk olabilir, ya da hapis gibi parmaklıkların ardında onu görürsünüz ve çarpılırsınız. Bazen anne kedi yavrularına bakmanız için sizi seçebilir. Ya da anne kedi o yavruyu besleyemeyeceğini bilir ve bir köşeye bırakır. Her ne şekilde olursa olsun, karşınıza çıkan yavru kedi size kesinlikle iyi şans getirir.

Tesadüfler dışında bir yavru kedi sahiplenmek istiyorsanız; ırk, yaş ve cinsiyet tercihi yapabilirsiniz. Örneğin tekir (harika bir tekir gibisi yoktur), ankara, van, sarman, siyam vb. ya da aşı programı tamamlanmış bir yetişkin de olabilir. Sokaktan veya petshoptan kedi sahiplenmeye niyetliyseniz genel sağlık durumuyla ilgili dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
1. Kedinin gözleri çapaksız ve kuru olmalı, canlı bakmalı,
2. Tüyler parlak ve düzenli, temiz olmalı, ıslak ve yapışkan görünümlü olmamalı,
3. Kulaklar temiz ve akıntısız olmalı.

Kedi sahiplenmeden önce göz önüne alınması gereken en önemli konu; sizin kedi bakmaya hazır olup olmadığınızdır. Şu bir gerçek ki, kedi size çok şey öğretir ve bir kediyle birlikte yaşamak, ödüldür.

Doğru Zamanlama

Yavru kedi sahiplenmek için en doğru zaman 2-3 aylık.
yavru, sütten kesilmiş ve annesi tarafından verilen temel eğitimleri tamamlamış olur.
Ne yazık ki bir süredir 1 aylık, hatta ondan da küçük kedi istemek, 2-3 aylık kedileri “yaşlı” görmek moda oldu. 1 aylık bir kedi bile henüz annesinden ayrılmaya hazır değildir. İleriki yaşlarda onu hastalıklardan koruyacak bağışıklık sisteminin gelişiminde çok önemli rol oynayan anne sütünden henüz kesilmemiştir. Bu kadar erken anneden ayrılan yavru kediler, ilerleyen yaşlarında daha çok hastalık riski taşır. 8-12 haftalık olana kadar anne ve kardeşlerinin arasında büyüyen yavru kedi, tuvalet, avlanma, oyun gibi önemli becerilerini geliştirme fırsatı bulur.

Eve İlk Geliş

Yavru ya da yetişkin bir kedi eve ilk geldiğinde onu her tarafı kapatılmış, kaçma şansı olmayan bir alana alın. Bu sakin ortamda kedinizin çevreyi koklayarak tanır, dolayısıyla güven duyması sağlanmalıdır. Yavru kedi ilk anda kendisini yalnız hissedebilir, annesini ve kardeşlerini arayabilir. Onu kucağınıza alarak hatta onu kucağınızda tutarak çevreye alıştırmayı deneyin. Onunla konuşurken yumuşak bir sesle kullanın ve sakın bağırmayın, ani haraketler yapmayın. Zaten diken üstünde olan kediciği daha da tedirgin etmeye hiç gerek yok.

Kediniz yeni geldiği evde bir süreliğine saklanabilir ve ortaya çıkmayabilir. Sabırla beklemelisiniz, hatta 24 saat ilk gittiği yerde tuvaletini yapmayabilir. Bu durumda onun yakınına yemeğini, suyunu koymalı ama üstüne gitmemelisiniz. Yeni eve gelişte adaptasyon problemi, bir yerine iki kedi veya kardeş almak ile minimum şekilde azaltılabilir. Bu durumda sizinle kediler arasında paylaşılacak dostluk, ilave masraf ve gayrete değecektir. Birbirleri ile oynayarak fazla enerjilerini atabilir ve yalnızlık çekmezler.

Yavru kedi, meraklı ve hiç büyümeyen bir bebek gibidir. Ulaşabileceği yerlerden keskin, yutulabilir, kırılabilir eşyaları kaldırmanızı öneririm. Eviniz onun için yepyeni bir dünya ve ona göre bu dünyada keşfedilecek o kadar çok şey var ki... Özellikle elektrik kablolarına dikkat: Dişleri kaşınan yavru kediniz ince, cep telefonu, bilgisayar kablolarını kemirmeyi deneyebilir.

Yavru kediler günde 16 saatten fazla uyurlar. Kedi için uyku hep önemlidir ama yavru kedi için uyku neredeyse hayatın anlamıdır. Yavrular, kendilerini bazen oyuna o kadar kaptırırlar ki, enerjilerinin bittiğini fark etmezler bile. Oyunun ortasında pıt diye yere yığılıp uyuyan kediler bile var.

Uyku bu kadar önemliyken, bir uyku düzeni yaratmak da şart elbette. Bazı kediler yatağımızda bizimle yatmayı tercih eder, bazıları kendi sepetlerinde. Hangisini tercih edeceği sizin de seçiminize kalmış. Eğer bir kere kendi yatağınızda sizinle birlikte yatmaya alıştırırsanız daha sonra onu bu alışkanlıktan vazgeçirmeniz zor olur. Yaz sıcağında boynunuza atkı gibi dolanmış bir kediyi kapı dışarı ettiğinizde neden yataktan atıldığını hiçbir zaman anlamayacaktır. Ama yatağa alternatif süslü ve cazip bir sepet hazırlarsanız fikri değişebilir.

Biraz da günün geri kalanında yani uyumadıkları 8 saat içinde neler yaptıklarına bakalım:

Beslenme

Yavru kedi için kalorisi yüksek, yoğun protein içeren tam ve dengeli mamalar tercih edin. Bu mamalar kuru ve yaş olabilir. Veteriner hekiminize danışarak günlük vitamin takviyesi de yapabilirsiniz. Yavru kedi, bir iştah canavarı olduğu için günde birkaç kez beslenmeye ihtiyaç duyar. Yemeğinin yanında daima oda sıcaklığında temiz içecek su bulundurun. Su kabı cam ya da seramik olursa daha iyi olur, plastik kapların kullanılması zamanla oluşucak çiziklerin bakteri üretme ihtimalinden dolayı sakıncalıdır.

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimini genellikle anne kedi yavrusuna verir. Ancak anneden erken ayrılmış ve bu eğitimi alamamış yavruları da eğitmek mümkün. Kediniz tuvaleti geldiğinde aranmaya başlar. Eğer kum kabının yerini bulamıyorsa onu sizi kuma yerleştirin ve ön patileriyle kumu kazma hareketi yaptırın. Bazen minik kazalar yaşanabilir, o zaman sakın kızmayın ve yine onu kuma yerleştirin.

Sosyalizasyon

Yavru kedilerin hayatlarının ilk birkaç ayındaki deneyimler, onların yetişkin olarak kişiliklerinin ve mizaçlarının şekillenmesi açısından kritiktir. Bu deneyimler yavrunun annesiyle, kardeşleriyle ve insanlarla etkileşimiyle başlar. Sosyalleşme, sık sık sevilme, kucaklanmayla artar, çalışmalar gösteriyor ki yavru kedinin sevilmesi yetişkin olduğunda onun daha sorumlu olmasını sağlar. Yavru kedilerin büyümeleri esnasında mümkün olduğu kadar fazla sayıda insanla bir araya getirilmesi onların yabancılardan daha az korkmalarına yardımcı olması açısından önemlidir. Aynı anneden doğan yavru kediler her gün sevilirlerse korkulu reaksiyonlar vermeyeceklerdir. Bazı araştırmacılar yavru kedilerin hayatlarının ilk aylarında her gün kucaklanmasını önerirler, böylelikle öğrenme kabiliyetleri gelişebilir. Ayrıca araştırmaya göre yavru kediler, anne yanında iken insana alışmaya daha yatkındır. Annenin yavrularına hiç alarm sinyali göndermediğine ve varlığının onları rahatlattığına inanılmaktadır. Böylece, yavru kedi sizindir!

Diğer Petlerle Tanışma Faslı

Bir petin bulunduğu eve yeni yavru gelmesi büyük bir dikkat ve iyi bir diplomasi gerektirir. Genelde tekil yaşamda daha rahat olan kediler çok gerekmedikçe ortamında başka kedi istemez. Buna ailesi de dahildir. İdeal olanı iki kediyi yavru iken bir arada tutmaktır. Zorunlu durumlardan doğan ortamlarda her şey yolunda gözükse de kaprisler dikkat çekecektir. Böyle bir durumda evdeki kedi, yeni geleni kolay kabul etmez. Doğal olarak bölge onun bölgesidir, orayı korumak ister, yemeğini paylaşmak istemez ve çevresine yeni gelene şüphe ile yaklaşır. Büyük olasılıkla da tepki gösterir. Bu durumda yavru öncelikle başka bir odaya alın, ayrı yemek, su ve tuvalet kabı sağlayın. Böylece yavaş yavaş evdeki kedi diğerinin varlığına ve kokusuna alışacaktır. Önce bulunduğu odayı koklar ve orayı gün içinde bir kaç kez ziyaret eder. Daha sonra iki kediyi gözetiminiz altında karşılaştırın. İlk karşılaşmayı duruma göre kısa tutabilirsiniz. Eğer yavru kediniz uyum sağlamada zorluk çekiyorsa sabırlı olun ve birlikte zaman geçirmelerini sağlayın. Tabi yine gözetim altında.

Oyun - Av

Bir kedinin sağlıklı olup olmadığının en belirgin göstergesi oyun oynamasıdır. Oyun oynamayan, parmağınızı kıpırdattığınızda oyun diye üstüne atlamayan yavru kedide bir gariplik vardır. Yavru kedi oyun oynamayı annesi ve kardeşlerinin yanında ısırma ve patilemeyle öğrenir. Ardından kovalamaca, güreşme gelir.

Yavru kedinizi oynatırken ellerinizi oyuna fazla dahil etmemeye çalışın. Kediniz, kardeşleriyle oynarken dişlerini ve tırnaklarını kullanarak oynadığı için sizinle de aynı şekilde oynamak isteyecektir. Bu alışkanlık haline gelirse onu sevmeye çalıştığınızda da bunu oyun zannedip elinizi tırmalayabilir ve ısırılabilir. Onun yerine çok güzel kedi oltaları, plastik toplar, çıngıraklı fareler var. Ya da en basidinden folyo kağıdı sıkıştırıp top haline getirip oynatın.

Özetle yavru kedinin günlük programını şöyle toparlayabiliriz. 16 saat uyu, geri kalan zamanda ye, iç, yat, oyna... Bu anlmada gıpta edilecek bir hayatları var. :)

2 yorum:

SemaFIDAN dedi ki...

Ne tatlı yazmışsınız teşekkür ederiz. Ben de yeni bir kedi edindim sokakt a bulduk ancak sanırım alerjim var kedi gidecek diye çok üzülüyorum.

SemaFIDAN dedi ki...

Ne tatlı yazmışsınız teşekkür ederiz. Ben de yeni bir kedi edindim sokakt a bulduk ancak sanırım alerjim var kedi gidecek diye çok üzülüyorum.