26 Temmuz 2007 Perşembe

KEDİLERDE DERİ HASTALIKLARI


Genel bir yaklaşımla kedideki deri hastalıklarına değincek olursak, deri üzerindeki bir değişiklik, kaşıntı veya tüy dökülmesi bize bir ya da birçok hastalığın aynı anda olabileceğini gösterir. Örneğin egzema ile başlayan deri hastalığında sonraki dönemlerde açık yara üzerindeki bölgelere mantar ve uyuz etkenleri yerleşebilir. Ya da hiç açık egzema olmadan da uyuz veya mantar görülebilir. Bunun yanında kene ve gıda alerjisi de oluşabilir. Alerjiyi bir piramit gibi ele alırsak, gıda alerjisi piramitin en tepesindeki kısımdır. 100’e yakın alerjiye neden olan madde bilinmektedir. Bir maddenin alerjen olması molekül ağırlığının yüksek olduğunu gösterir. Bu yüzden molekül ağırlığı düşük olan mamalar tercih edilmelidir ve bunlar veteriner hekiminizin tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Kedilerde Mantar
Mantarı oluşturan nedenlar arasında yoğun ilaç kullanımını, bağışıklık sisteminin zayıf oluşunu, kulakta başlayan enfeksiyonun aşırı nemli bir ortam olmasından dolayı vücuda yayılmasını sayabiliriz. Çoğunlukla kedi ve köpeklere has olan mantar türü için aşı geliştirilmiştir, bunu veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Aşı programına dahil edilebilir veya tedavi amaçlı kullanılabilir, yani hem koruyucu hem de tedavi amaçlı kullanılabilir. Kedilerde Uyuz
Uyuz etkenleri birkaç türdür fakat bunlardan biri insana da bulaşabilir. Mikroskobik bir parazit olan uyuz etkenlerini gözle görmek çok zordur. Bazıları derinin yüzlek kısımlarına yerleşebildiği gibi kıl folliküllerine veya derinin derin katmanlarına da yerleşebilir. Uyuz etkenleri, bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kedilerde daha fazla ortaya çıkar. Uyuz hastalığı tedavisi uzun süren, zor geçen bir hastalıktır. Bu yüzden çok sabırlı olmak gerekir, tedaviye rağmen bazı hayvanlar bu etkeni ömür boyu taşıyabilirler. Yine kulakta başlayan uyuz etkeni zamanla tüm vücuda da yayılabilir.
Kedilerde Kene
Kene, kan emmenin yanında birçok hastalığın da taşıyıcısıdır. Bu demek oluyor ki, kan emdiği sırada birçok hastalık etkenini de hayvana bulaştırabilir. Evde yaşayan petlerimizde bile kene görülmesinin nedeni, onları bizim farkında olmadan giysi ve ayakkabılarımızla ev ortamına taşımamızdır. Keneler daha sıcak bir ortam ve konakçı spesifik olmamasından kaynaklanmasından dolayı kedimizi ısırıp kanını emebilir. Ayrıca kedimizde ve bizde alerjiye neden olabilir.
Kedilerde Gıda Alerjisi
Alerjiye neden olan 100’e yakın etken vardır demiştik; çoğu özellikle bahar ayında artar. Bununla birlikte yıl boyu alerjiye neden olan etkenler de bulunmaktadır. Alerji, çoğu kez deri üzerinde karşımıza çıkar ancak solunum ve sindirim sisteminde de rastlanabilir. Bahar aylarında kavak, çınar, söğüt gibi ağaçlardan alerji olduğu, dişilik hormonu dediğimiz östrogenin fazlalığı, sentetik, yün, pamuk, gıdaya gelince tavuk başta olmak üzere hindi ve diğer et ürünlerine de alerji gelişebilir. Bugün alerji sorununu kesin çözüme ulaştıracak çalışmalar yapılmaktadır. Hayvanın kanı alınıp labaratuara gönderildiğinde ona has allerjenler belirlenip sırf o allerjenler için hastaya ait aşı üretilmektedir. Türkiye’de de son zamanlarda bu uygulama başladı.

Hiç yorum yok: