26 Temmuz 2007 Perşembe

KEDİLERDE GÖRÜLEN PARAZİTLER HASTALIKLAR VE KORUNMA



Parazitler, kısaca insanlarda, hayvanlarda ya da bitkilerde bulunan ve yaşamını sürdürebilmesi için gereksindiği besini ev sahibi insan, hayvan ve bitkiden alan canlılardır. Kilo kaybından ölüme uzanabilecek çok çeşitli sorunlara rahatlıkla yol açabilirler.
Kedilerde bir çok farklı tipte parazite rastlanmaktadır. Kedilerinizde parazit varsa sizler içinde tehlike yaratabilirler. Çünkü parazitlerin kedinizden size geçme olasılığı söz konusudur. Parazitlerle mücadele, parazit türüne ve sebep olduğu sağlık sorunlarına göre farklılık arz eder. Bu sebeple öncelikle parazitin türü tespit edilmeli ve ona uygun tedaviye vakit geçirmeden başlanmalıdır.
Genel olarak parazitler tek hücreliler ( protozoanlar ) ve çok hücreliler (metazoalar) olarak iki grupta incelenebilir. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan insanlara geçen iç parazitleri şöyle maddeleyebiliriz.
1-) Protozoonlar (Tek hücreli) A-Sporozoalar (Sporlular) *Toxoplazma gondii B-Kamçılılar *Leishmania donovani *Leishmania tropica
2) Metazoalar (Çok hücreliler) A-Plathelminthes (Yassı solucanlar) *Sestodlar (Şeritler) *Echinococcus granulosus (kist hidatik ) B-Nemahelminthes (Yuvarlak solucanlar) *Ancylostoma caninum *Toxocara canis
Yaygın olarak görülen tenya çeşitleri a- Taenia psiformis,T. multiceps,T.hydatijena, T. ovis, T. multiceps, T. serialis, T.teniaformis, T.krabbai. b- Diphylidium caninum c- Echinocochus granulosus, E.multilocularis
Düzenli olarak aşılamaları tekrar edilen hayvanların insan sağlığına hiç bir zararı olmaz. Bu nedenle KİST iğnelerinin yapılması çok büyük önem taşımaktadır.
Kediye verilen pişmemiş et ve sakatat, yıkanmamış yiyecekler, temiz olmayan su parazit almasına neden olduğu gibi avladığı fare ya da kuşu yemesi de parazit alma konusunda risklidir. Çiğ sakatat, et, yıkanmamış sebze ve meyveden insan direk yolla da parazitlerle enfekte olabilmektedir. Bu nedenle hayvanlara verilen gıda dahil kendi gıdamızın da hijyenine dikkat etmeliyiz.
Evde kedi köpek beslemesek de bu hastalıklara yakalanabiliriz. Eve alınan hayvan mutlaka önce veteriner kontrolüne alınmalı, ilaçlamaları kesinlikle veteriner hekim önerisi doğrultusunda uygulanarak devam ettirilmelidir. Öneriler Yavru kediler bağırsak parazitlerine karşı rutin olarak ilaçlanmalıdır. Erişkin kediler de bu parazitlerden etkilenirler. Birçok durumda uygun dışkı muayeneleri bu parazitlerin varlığını teşhis edebilmektedir. Yavru kediler için her aşılamadan önce dışkı örneği alınıp incelenmelidir. Son parazit ilaçlaması yapıldıktan belirli bir süre sonra dışkı örneği muayenesi yeniden yapılmalıdır. Kediye kalp kurdu ve intestinal parazitlere karşı koruyucu bir program uygulanıyorsa yılda bir defa, uygulanmıyor veya kedi evin dışında yaşıyorsa yılda iki üç defa dışkı muayenesi tekrarlanmalıdır.

Hiç yorum yok: