26 Temmuz 2007 Perşembe

KEDİLERDE AİDS (FİV)



Kedilerde immun yetmezliğe neden olan bir enfeksiyondur. Özellikle sokaklarda yaşayan veya dışarıyla ilişkisi olan erkek kedilerde daha sık görülmektedir. Etken ilk kez 1987 yılında izole edilebilmiştir.
Nasıl Bulaşır?
Kedilerde enfekte salya ve ısırık yoluyla bulaşır. Ayrıca enfekte kedilerden yapılan kan nakillerinden de bulaşma söz konusudur.
Etken insandaki HIV ile benzerlikler gösterir. Klinik olarak kedi AİDS'i kronik seyirli değişik derecelerde bozukluklar, bağışıklık sistemini baskılayan ve yardımcı bağışıklık hücrelerinin azalmasıyla karakterize bir enfeksiyondur.
Belirtileri nelerdir?
Hastalarda değişken bir klinik tablo gözlenir. Ateş, kulak enfeksiyonu, ağız mukozasında bozukluklar, kronik böbrek yetmezliği, kronik ishal ve solunum yolu bozuklukları en sık görülen belirtileridir. Hayvanın aktivitelerinde azalma, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı şikayetleriyle hekime başvurulur. Bazen anemi de bu tabloya eşlik eder. Enfeksiyon bazen yıllarca belirti göstermeyebilir.
Hastalığın Tanısı:
Veteriner hekiminizin yapacağı ayrıntılı muayane ve spesifik testlerle tanı konur.
Tedavisi mümkün müdür?
Hastalığın kesin tedavisinin olmamasına rağmen semptomların düzelmesi amacıyla destekleyici tedaviler uygulanabilir. İnterferon (Virusler üzerinde etkisi olan doğal bir protein) uygulamaları yapılabilir. Sekonder enfeksiyon oluşumunu önlemek amacıyla uygun antibiyoterapi ve vitamin takviyeleriyle hayvan desteklenmelidir. Burada unutulmaması gereken konu, yapılan tedaviye rağmen hastalık açısından pozitif olan kediler negatife dönmezler. Yapılan iyi bir tedaviyle hastanın ömrü aylarca hatta yıllarca uzatılabilir.
Hastalıktan Korunma Yolları:
Alınacak en önemli korunma önlemi, enfekte hayvanların birbirleriyle teması mümkün olduğunca önlenmelidir. Viral enfeksiyonlardan korumanın yolu aşılamadan geçmektedir. Hasta olan hayvanlara aşılama yapmanın faydası söz konusu değildir.
Kedi AİDS'i İnsanlara geçer mi?
Bu konuda yoğun çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Bugünkü bilgilere göre kedi AİDS'i insanlar için bir risk oluşturmamaktadır.

Hiç yorum yok: